Bahan-Bahan:
Pavlova
- 3 putih telur
- 1 cawan gula
- 1 sudu teh cuka
- 1 sudu teh tepung jagung
- 2 titis esen pisang
Pisang Goreng
- 2 biji pisang separuh masak
- 2 sudu besar tepung gandum
- 1/2 sudu teh tepung jagung
- 1/2 sudu teh serbuk penaik
- 1 sudu besar minyak sayuran
- Serbuk roti Perancis
- 1 sudu besar air
- 1/2 cawan susu skim
- 2 sudu besar susu pekat
Hiasan
- Krim putar
- Strawberi, beri biru, raspberi
Penyediaan:
- Panaskan ketuhar ke suhu 160 darjah celcius
- Pukul putih telur hingga menghasilkan ‘soft peak’. Tambah setengah cawan gula beransur-ansur.
- Setelah meringue kelihatan berkilat, masukkan cuka, tepung jagung, esen pisang dan pukul.
- Gaul baki gula perlahan-lahan ke dalam meringue.
- Bentukkan meringue seperti dikehendaki di atas kertas minyak. Bakar 1 jam.
- Padam ketuhar, biar pavlova sejuk hingga ke dalamnya.
Sambil menunggu, campur semua bahan untuk pisang goreng (kecuali pisang) sehingga adunan tepung terbentuk. Celup pisang dalam tepung, goreng dalam minyak sehingga warna keemasan.
Hidang pisang goreng bersama pavlova, krim putar dan buah beri segar. Titis sedikit susu pekat dan hidang.
0 Comments