Seks & Perkara Suami Wajib Tahu Apabila Isteri Mengandung - Blog Petua

Monday, 18 July 2016

Seks & Perkara Suami Wajib Tahu Apabila Isteri Mengandung


Apabila isteri disahkan hamil, sudah tentu suami adalah orang yang paling gembira sekali menerima berita tersebut. Namun bagaimanakah tindakan si suami menghadapi kerenah isteri yang mengalami perubahan hormon ketika hamil?

Bagi suami yang sudah berpengalaman mempunyai lebih daripada seorang anak pasti tahu apa yang hendak dilakukan tetapi bagi suami yang baharu pertama kali menghadapi  situasi tersebut tentu sahaja kurang pasti apa yang harus dilakukan.

Walaupun suami cuba menghulurkan bantuan, hakikatnya tidak ramai yang faham terhadap perubahan emosi atau ‘mood’ wanita hamil yang biasanya lebih sensitif dan sangat memerlukan perhatian daripada suami.

Berikut adalah tip yang boleh dijadikan panduan apabila suami berdepan dengan situasi isteri sedang berbadan dua. Ia penting untuk diketahui oleh para suami kerana ada kalanya kerenah isteri mengandung boleh mencabar kesabaran mereka sebagai seorang suami.

1. Cari maklumat kehamilan

 • Kehamilan akan mengubah perilaku isteri anda secara fizikal ataupun emosi. Mudah penat, pening dan muntah kini menjadi sahabat karibnya. 
 • Isteri juga menjadi lebih sensitive walaupun untuk perkara yang dirasakan sangat remeh.  
 • Sebagai suami janganlah mudah melenting dan marah dengan perubahan tersebut. Ia adalah perkara normal yang dialami oleh kebanyakan wanita hamil.
 • Oleh itu suami perlu mempunyai ilmu dan info berkenaan kehamilan. Secara tidak langsung anda boleh berkongsi dengan isteri tentang info tersebut dan dia akan merasakan betapa anda mengambil tahu perubahan yang sedang dilaluinya.


2. Jaga pemakanan isteri

 • Sebagai suami yang prihatin, pastikan isteri anda menjaga pemakanannya dengan kesihatan janin dan dirinya. Jika mempunyai masa, apa salahnya luangkan masa untuk menemani isteri menjamu selera atau makan bersama-sama dengannya.
 • Jika isteri hilang selera makan ketika peringkat awal kehamilan, belikan dia makanan yang memenuhi seleranya sahaja. Jangan paksa dia makan makanan yang tidak boleh dijamah.
 • Isteri anda juga memerlukan masa rehat yang mencukupi kerana dia mudah penat dan letih ketika ini.
 • Ketika inilah suami perlu lebih ringan tulang membantu isteri melakukan kerja-kerja rumah. Sikap anda yang sebegini, pasti membuatkan isteri terharu dan bertambah menghormati anda sebagai seorang suami.


3. Elak tekanan

 • Sewaktu isteri hamil, jangan sekali-kali memberikan tekanan kepada isteri.  
 • Ketika ini isteri enggan memikirkan perkara yang boleh memeningkan kepalanya. 
 • Oleh itu seboleh mungkin selesaikan masalah tanpa melibatkan isteri.


4. Teman isteri jumpa doktor

 • Keprihatinan anda menemankan isteri berjumpa doktor bagi mendapatkan rawatan bulanan memberikan makna kepada isteri. Isteri berasa diri dihargai dan disayangi. 
 • Bayangkan isteri anda sarat mengandung dan perlu memandu sendirian serta menunggu giliran berseorangan sedangkan isteri orang lalin ditemani suami masing-masing. Tentu sedikit sebanyak ia mengganggu emosi isteri. 
 • Sesungguhnya kehadiran suami memberikan semangat kepada isteri.


Seks semasa hamil

Bolehkah saya melakukan seks semasa hamil?

Sudah tentu. Dengan kehamilan normal, anda boleh melakukannya sehingga sampai masa air ketuban pecah. Tanya doktor dahulu jika anda mengalami masalah dengan kehamilan anda, seperti plasenta previa atau pendarahan, atau anda mempunyai sejarah keguguran. 

Dengan kehamilan normal, melakukan seks tidak ada kaitan dengan keguguran. Malah, jika anda berasa seksi dan cukup sihat, mungkin baik juga anda menikmatinya sepanjang kehamilan.

Melakukan seks semasa hamil mungkin baik bagi hubungan anda dan suami pada masa kini dan selepas kehadiran bayi.

Kajian telah membuktikan yang melakukan seks semasa hamil tidak dikaitkan dengan kelahiran pramatang jika kehamilan itu sihat dan normal. Malah, satu kajian menunjukkan wanita hamil yang melakukan seks secara teratur selama kehamilan kurang cenderung mengalami kelahiran pramatang. 

Bolehkah seks membahayakan bayi?

Anda tidak akan membahayakan bayi, walaupun suami anda mengambil posisi di atas. Penyumbat mukus yang tebal yang menutup serviks membantu melindungi bayi daripada jangkitan. Kantung amnion dan otot-otot uterus yang kuat juga melindungi bayi.

Walaupun fetus anda agak bergerak kencang selepas klimaks, ini disebabkan oleh jantung anda yang mengepam kuat, bukan kerana dia tahu apa yang berlaku atau mengalami kesakitan.

Walau bagaimanapun, ada keadaan-keadaan penting, di mana anda akan dinasihatkan supaya tidak melakukan persetubuhan. Ini termasuk:

 1. Pendarahan;
 2. Sakit atau kekejangan abdomen;
 3. Ketuban pecah;
 4. Sejarah kelemahan serviks;
 5. Plasenta previa, terutama jika anda pernah mengalami pendarahan.


Anda mungkin akan dinasihat mengelakkan seks jika suami anda menghidap herpes genital. Jika anda menghidap herpes genital untuk kali pertama semasa mengandung, ada kemungkinan ia boleh dijangkitkan kepada bayi dalam kandungan anda.

Adakah nikmatnya sama?

Lebih baik bagi setengah wanita, tidak begitu baik untuk yang lain. Pengaliran darah ke ruang pelvis bertambah dan boleh menyebabkan alat kelamin membengkak dan menambahkan sensasi. Tetapi, dalam masa yang sama, rasa kepenuhan ini membuat sesetengah wanita rasa tak selesa selepas persetubuhan berakhir. Sesetengah wanita juga mengalami kesakitan bila melakukan seks semasa hamil.

Ada juga wanita yang mengalami kekejangan abdomen semasa atau sesudah persetubuhan kerana klimaks boleh menyebabkan kontraksi-kontraksi yang lebih ketara pada trimester ketiga. Ini mungkin membuat anda tidak selesa untuk beberapa minit, tetapi kekejangan uterus akan beredar, sama seperti semasa kontraksi Braxton Hicks.

Saya tidak rasa mahukan seks semenjak saya hamil. Adakah ini normal?

Ya. Perubahan-perubahan besar dalam badan anda sudah tentu akan mengubah kehidupan seks anda. Bagi setengah wanita, mereka rasa lebih seksi daripada biasa kerana tidak perlu bimbang tentang konsepsi dan pencegah kehamilan. Tetapi bagi sesetengah yang lain pula hanya merasa terlalu letih atau mual untuk berasmara, terutama sekali semasa trimester pertama.

Ada wanita mendapati yang trimester kedua ditanda oleh nafsu berahi yang meruap-ruap naik. Namun dalam mana-mana fasa kehamilan, ada variasi yang besar dari segi perasaan dan aktiviti seks bagi setiap pasangan suami isteri. Nafsu berahi anda mungkin menurun semula di trimester ketiga kerana anda memikirkan tentang kelahiran dan proses bersalin yang akan datang, atau anda rasa tidak menarik atau bimbang tentang kepuasan suami anda.

Semua perasaan dan pengalaman ini adalah normal, tetapi ingatlah bahawa setiap orang berbeza dan adalah normal juga jika nafsu berahi dan menurun semasa hamil.

Adakah nafsu seks suami saya akan berubah?

Mungkin. Ramai lelaki mendapati isteri hamil mereka menarik seperti sebelum hamil pada trimester pertama dan kedua, tetapi perasaan ini berkurang pada trimester ketiga. Ini tidak bermakna dia langsung tidak mendapati anda menarik.

Nafsu suami anda mungkin berkurangan kerana takut yang seks akan membahayakan bayi. Atau dia mungkin bimbang akan kesihatan anda dan bayi, khuatir tentang beban keibubapaan, dan atau juga merasa serba salah tentang berasmara dalam kehadiran bayi mereka yang belum lahir.

Adakah seks oral selamat?

Ya, seks oral yang normal tidak akan membahayakan bayi dan ramai merasakan ianya satu penyelesaian jika persetubuhan itu membawa risiko tinggi.

Posisi-posisi manakah yang paling selesa?

Bila kehamilan berterusan, anda mungkin kurang selesa bila suami mengambil posisi di atas.

Berikut adalah posisi-posisi dan tip-tip untuk berasmara ketika anda hamil:

 1. Baring di sisi. Jika suami anda di atas, dia perlu lebih kreatif dalam gimnastik apabila perut anda semakin membesar. Tetapi berbaring di sisi membenarkan suami anda menjauhkan sebahagian besar beratnya dari uterus anda.
 2. Gunakan katil sebagai alat membantu. Perut anda bukan penghalang jika anda berbaring menelentang di tepi atau di hujung kaki katil dengan membengkokkan lutut, dan punggung anda dan kaki terletak di tepi tilam. Suami anda boleh samada melutut atau berdiri di depan anda.
 3. Baring sisi-ke-sisi dalam posisi sudu, yang hanya membolehkan penetrasi yang tidak dalam. Penetrasi yang dalam boleh jadi tidak selesa apabila kehamilan meningkat.
 4. Naik atas suami anda. Dengan cara ini abdomen anda tidak tertekan dan membenarkan anda mengawal kedalaman penetrasi.
 5. Masuk dari posisi duduk, yang juga tidak meletakkan berat ke atas uterus. Cuba duduk atas riba suami anda manakala dia duduk atas kerusi (yang kukuh).
 6. Di mana ada kemahuan, di situ ada jalan. Dengan sedikit eksperimen, anda dan suami anda sudah tentu akan berjumpa satu teknik yang sesuai bagi anda.

No comments:

Post a Comment

Pages