sumber gambar : slendermeans |
Bahan-bahan
- Minyak zaitun (Extra Virgin) 2 sudu besar
- 1 bawang kuning besar, dihiris
- 2 lobak merah, dipotong dadu
- 2 ulas bawang putih
- 1 sudu teh halia
- 2 sudu teh serbuk jintan putih
- 2 sudu teh serbuk ketumbar
- 1 cawan kacang merah
- 28 oz (420g) tin tomato
- 6 cawan stok sayur-sayuran
- 1 1/2 sudu kecil garam
- 1/2 sudu kecil serbuk lada hitam
- Yogurt Yunani (pilihan)
Cara-cara
- Kupas dan hancurkan bawang putih . Biarkan bawang putih tersebut selama 5-10minit untuk maksimakan health protective.
- Panaskan minyak zaitun di atas api yang sederhana. Letakkan bawang dan goreng selama 3 minit (kacau sekali-sekala).
- Masukkan stok sayur, kacang merah, tomato, lobak merah, halia, jintan putih, ketumbar, garam, dan lada.
- Kemudian masak sehingga mendidih. Tutup periuk dan biarkan sup reneh selama 25 minit dengan api yang sederhana.
- Tambah bawang putih dan biarkan reneh selama 5 minit lagi.
- Untuk dapatkan sup yang lebih lembut, boleh dikisar selepas sup agak suam-suam.
- Selepas sup sudah siap, hidangkan(suam) dan letak sedikit yogurt untuk menambah kelazatan rasa sup.
0 Comments