sumber gambar : slendermeans
Carrot, Tomato & Lentil Soup

Bahan-bahan

  • Minyak zaitun (Extra Virgin) 2 sudu besar 
  • 1 bawang kuning besar, dihiris
  • 2 lobak merah, dipotong dadu
  • 2 ulas bawang putih
  • 1 sudu teh halia
  • 2 sudu teh serbuk jintan putih 
  • 2 sudu teh serbuk ketumbar 
  • 1 cawan kacang merah 
  • 28 oz (420g) tin tomato
  • 6 cawan stok sayur-sayuran
  • 1 1/2 sudu kecil garam
  • 1/2 sudu kecil serbuk lada hitam
  • Yogurt Yunani (pilihan)


Cara-cara

  1. Kupas dan hancurkan bawang putih . Biarkan bawang putih tersebut selama 5-10minit untuk maksimakan health protective.
  2. Panaskan minyak zaitun di atas api yang sederhana. Letakkan bawang dan goreng selama 3 minit (kacau sekali-sekala).
  3. Masukkan stok sayur, kacang merah, tomato, lobak merah, halia, jintan putih, ketumbar, garam, dan lada.
  4. Kemudian masak sehingga mendidih. Tutup periuk dan biarkan sup reneh selama 25 minit dengan api yang sederhana.
  5. Tambah bawang putih dan biarkan reneh selama 5 minit lagi.
  6. Untuk dapatkan sup yang lebih lembut, boleh dikisar selepas sup agak suam-suam.
  7. Selepas sup sudah siap, hidangkan(suam) dan letak sedikit yogurt untuk menambah kelazatan rasa sup.