
Bahan-Bahan
Bahan A
- 250 gm biskut
- 125 gm mentega tanpa garam
Bahan B
- 200 ml whip cream
- 250 gm krim keju
- 150 gm gula kastor
- 1 sudu besar jus lemon ( Jangan letak banyak nanti masam )
Bahan C
- 15 gm gelatin
- Double boiler dan sejukkan selama 5 minit
- Topping
- Strawberri atau blueberri secukupnya
- Jus Lemon
- Gula Caster
- Sedikit Air
Cara-cara
- Hancurkan biskut hingga jadi serbuk. Sediakan loyang ( Pastikan di alas dengan plastik wrap atau kertas minyak supaya mudah di keluarkan )
- Cairkan mentega. Tuang mentega ke dalam bekas berisi biskut tadi. Kacau rata. Tekan adunan biskut ke dalam loyang sehingga menjadi rata dan padat. Sejukkan dalam fridge supaya menjadi keras.
- Pukul whip cream hingga pekat dan gebu.
- Pukul krim keju atau keju bar bersama gula dan lemon sehingga sebati. Setelah itu masukkan gelatin yang telah di double boiler tadi dan gaul sebati.
- Kemudian tuangkan bahan ini ke dalam bekas berisi whip cream tadi dan gaul rata dengan menggunakan whisk.
- Keluar adunan biskut tadi. Tuangkan adunan krim keju tadi ke atas adunan biskut. Sejukkan dalam fridge sekurang-kurangnya 2-3 jam.
- Campur semua bahan topping dengan kaedah double boiler.
- Tuangkan atas kek hingga habis.
- Sejukkan semula.
- Hidangkan.
Sumber : LadyFarisha
0 Comments