Kerja Kuat Tanda Mempunyai Masalah Mental - Blog Petua

Breaking

Home Top Ad

Loading...

Post Top Ad

Tuesday, 14 June 2016

Kerja Kuat Tanda Mempunyai Masalah Mental


Di Britain, banyak syarikat mendapati semakin ramai pekerjanya tidak mengambil cuti tahunan kerana kononnya gemar bekerja atau workaholic.

Hakikatnya, para penyelidik mendapati bahawa mereka yang terlalu kuat bekerja sebenarnya mempunyai satu masalah mental.

Kajian yang dijalankan oleh Universiti Begen di Nottingham, England mendapati, seseorang pekerja yang sering dibebani dengan kerja yang banyak, panggilan telefon serta e-mel tanpa henti menyebabkan mereka mengalami gangguan kurang tumpuan atau disebut sebagai adult attention deficit hyperactivity disorder (ADHD).

Kajian tersebut dijalankan ke atas 6,000 orang individu dewasa yang menunjukkan tanda-tanda kuat bekerja melebihi perkara lain seperti keluarga, hubungan cinta dan keseronokan hidup.

Golongan itu bagaimanapun tidak mengaku mereka kuat bekerja, mereka menyifatkan mereka suka pekerjaan yang dilakukan.

Menurut seorang pakar psikologi dari sebuah klinik di Birmingham, Dr. Michael Drayton, orang yang kuat bekerja juga cenderung mendapat kecelaruan obsesif kompulsif (OCD) dan sentiasa penuh dengan tekanan.

“Mereka tidak menyedari bahawa kecenderungan mereka untuk bekerja sebenarnya menunjukkan ada sesuatu yang tidak kena dalam diri masing-masing kerana mereka sebenarnya terlalu tertekan,” katanya.

No comments:

Post a Comment

Post Bottom Ad

Loading...

Pages