BAHAN-BAHAN SUP LABU MANIS
- 1 cawan labu manis yang didadu kecil
- 500 ml stok ayam
- 100 ml cooking cream (boleh guna susu rendah lemak atau susu sejat)
- 1 biji bawang holland, saiz sederhana, didadu
- 1 ulas bawang putih, hiris
- Lada hitam yang baru dikisar, secukupnya
- 5 tangkai daun kucai, hiris halus
- Secubit serbuk kayu manis
- 1 camca besar mentega
- Garam jika perlu
BAHAN ROTI BAWANG PUTIH
- 1 batang roti perancis
- 2 ulas bawang putih, cincang halus
- 2 camca besar mentega atau marjerin
CARA MEMBUATNYA
UNTUK SUP LABU MANIS
- Panaskan mentega dalam non-stick pan.
- Tumis bawang holland dan bawang putih hingga layu.
- Masukkan labu manis dan goreng sekejap.
- Tuang stok ayam, kacau dan masak hingga labu lembut.
- Matikan api.
- Biar suam kemudian kisar hingga halus.
- Tuang ke dalam periuk, dan masak hingga pekat sedikit, guna api kecil.
- Masukkan serbuk lada hitam, serbuk kayu manis dan hirisan kucai (tinggalkan sedikit untuk hiasan).
- Kacau rata dan tambah cooking cream dan kacau rata.
- Perasakan dengan garam jika perlu.
- Masak sekejap, rasa dan jika ok boleh matikan api.
- Cedok sup labu manis ke dalam mangkuk sesuai, tabur hirisan kucai dan hidangkan bersama roti bawang putih. Sedap dimakan panas atau suam
UNTUK ROTI BAWANG PUTIH
- Bancuh mentega dan bawang putih cincang, kacau rata.
- Hiris serong sederhana tebal roti perancis, sapu dengan mentega + bawang putih tadi, kemudian panggang dalam kuali non-stick hingga perang.
- Guna api kecil.
- Boleh hidangkan bersama sup labu manis..
Sumber Asal : TiffinBiru
0 Comments