BAHAN - BAHANNYA :-)

  • 3 cawan terung pipit yang telah dibuang tangkainya, cuci dan toskan
  • 1 genggam ikan bilis tamban, direndam
  • 2 batang serai, diketuk
  • 1 helai daun kunyit, disiat
  • 1 keping asam gelugor
  • 800 ml santan cair
  • 400 ml pati santan
  • Garam dan gula secukup rasa


BAHAN - BAHAN KISAR HALUS :-)

  • 1 biji bawang besar
  • 3 ulas bawang putih
  • 1 inci kunyit hidup
  • 2 biji cili merah
  • 10 biji cili padi


CARA MEMBUATNYA :-)

  1. Terung pipit dipecah2kan (masukkan dalam lesung batu dan titik sedikit agar terung pecah, jangan tumbuk sampai hancur yea). Kemudian masukkan ke dalam periuk, tuang air dan rebus untuk 15 minit, toskan. Ikan bilis tambah dibersihkan sisiknya, belah 2 dan buang tulang tengahnya. Ketepikan.
  2. Masukkan terung pipit ke dalam periuk bersama2 serai titik, asam gelugor dan bahan2 kisar halus. Tuang santan cair, kacau dan masak hingga mendidih. Tambah ikan bilis tamban dan masak hingga terung lembut.
  3. Tuang pati santan, masukkan daun kunyit. Perasakan dengan garam secukupnya dan sedikit gula. Kacau rata dan biar mendidih dengan api kecil sambil dikacau selalu untuk 1 - 2 minit lagi. Rasa dan jika ok boleh matikan api. Hidangkan bersama nasi dan lauk2 lain.
Sumber Asal : MatGebu