Hidangan untuk 15 hingga 20 bekas kecil, atau satu tin kek bulat sebesar 10 inci
Masa Penyediaan : 15 minit
Masa Memasak : 30 minit
Bahan-bahan :
Untuk lapisan bawah:
- 160g tepung beras
- 220g gula
- 1200ml air
- 6 daun pandan atau 1 sudu teh perasa pandan
- Beberapa titik pewarna hijau
- Untuk lapisan atas:
- 700ml santan Ayam Brand
- 45g tepung beras
- 1 sudu teh garam
Cara-cara :
- Sediakan jus pandan dengan memotong daun pandan kepada kepingan kecil dan kisarkan dengan 4 sudu besar air biasa. Gunakan penapis untuk memerah jus dari daun.
- Campurkan jus pandan dengan tepung beras, air dan gula. Masak di atas api kecil sambil mengacau. Masak sehingga campuran menjadi pes licin yang pekat, kemudian padamkan api.
- Tuangkan campuran ke dalam tin bulat 10 inci atau ke dalam bekas-bekas kecil. Kukuskan sehingga masak dan biarkan menyejuk.
- Campurkan ramuan untuk lapisan atas ke dalam periuk dan masak di atas api kecil sambil mengacau. Masak sehingga licin dan pekat.
- Tuangkan campuran ke atas lapisan bawah. Biarkan menyejuk dan letakkan dalam peti sejuk.
Sumber : Hungry
0 Comments