Bahan-bahan :
- 1 ekor ayam - dibelah
- 4 5 ulas bawang putih - direbus
- 1 inci halia - disagat
- 1 1/2 sudu besar rosemary kering
- 2 sudu besar lada hitam - tumbuk halus
- 2 sudu besar madu
- 3 sudu besar gula perang
- Garam
- 2 kiub ayam - mama letak 1 sj
- 2 biji lemon - hiris
- 4 sudu besar olive oil
- 4 biji kentang - potong 4 dan rebus hingga hampir masak
- 3 biji karot - potong kecil2 memanjang
- 2 biji tomato - potong 4
Cara-cara :
- Bersihkan ayam dan ketepikan.
- Campurkan semua bahan kecuali sayur2an dengan olive oil. Kemudian lumurkan pada ayam. Susun ayam ke dalam dulang.
- Lebihan bahan lumur tadi, lumurkan pula pada tomato, kentang dan karot dan kemudian susun bersama2 ayam.
- Bakar pada suhu 200C selama 1 jam @ hingga masak.
- Hidang bersama salad dan sos lada hitam.
- Sos boleh buat guna air dari panggangan ayam, cuma tambah sedikit susu, serbuk lada hitam dan sos lada hitam.
- Masak hingga kuah agak pekat.
0 Comments