BAHAN A:
- 230 gm tepung berprotein tinggi
- 10 gm yis segera
- 170 ml air
- ½ sudu kecil pelembut roti
BAHAN B:
- 1 biji telur
- 60 gm gula halus
- ½ sudu kecil garam
- 50 ml air
- 5 gm yis segera
BAHAN C:
- 30 gm mentega
- 30 gm tepung berprotein tinggi
BAHAN TOPPING:
- 200 gm mentega
- 150 gm gula halus
- 1 biji telur
- 2 sudu besar serbuk kopi emulco
BAHAN INTI:
- 50 gm mentega
- 50 gm gula halus
- 1 sudu besar kopi emulco
CARA MENYEDIAKAN:
- Gaul dan uli bahan A hingga sebati. Rehatkan selama satu hingga satu jam setengah.
- Satukan bahan B ke A, dan uli sehingga menjadi doh yang lembut. Masukkan bahan C, uli lagi, dan rehatkan selama 15 minit.
- Bahagikan doh menjadi doh-doh kecil seberat 60 gm setiap satu. Bulat dan rehatkan selama 5 hingga 10 minit.
- Untuk inti bun, kacau semua bahan hingga sebati.
- Canai doh, masukkan inti, bulatkan dan susun di atas loyang. Biarkan kembang dua kali ganda.
- Untuk topping, kacau semua bahan topping hingga sebati.
- Paipkan hiasan di atas ban yang sudah kembang. Bakar pada 180°C selama 15 hingga 20 minit.
sumber : sajionline
0 Comments