Bahan luaran:
- 5 ekor sotong dibuang kulitnya dan dibersihkan
- 1 labu bawang besar
- 2 ulas bawang putih
- 5 sudu besar sos tomato
- 5 sudu besar sos cili
- 2 sudu besar cili boh atau cili kering kisar
- 1 sudu besar minyak masak
- 1 sudu teh gula
Bahan sumbat:
- 200 gram udang atau 4 ekor udang
- 2 biji telur
- 1 biji cili hijau dan 1 biji cili merah...lau x mau pedas x yah letak
- 1 pokok daun bawang
- 1 pokok daun sup
- 1 sudu besar minyak masak
- sayur sayuran carrot, bunga kobis hijau dan putih..dsb boleh letak sayur yg digemari
- garam secukup rasa
Cara-cara :
- Panaskan minyak tumiskan bahan sumbat bawang merah dan udang kacau rata
- Masukkan telur biarkan kerasdan hancurkan
- Masukkan garam,cili merah,cili hijau,daun sup,daun bawang dan sayur sayuran (terpulang nk letak ke tak) kacau hingga masak, tutup api dan ketepikan.
- Ambil sotong dan masukkan bahan sumbat ke dalam sotong dan tutup dengan kepala sotong sematkan dengan lidi.
Cara membuat kuahnya:
- Panaskan minyak,tumis bawang besar,bawang putih dan cili kisar sehingga wangi
- Masukkan sos tomato,sos cili dan gula kacau sehingga masak
- Masukkan sotong sehingga mendidih.
- Angkat dan boleh dihidangkan dgn hirisan daun bawang.
0 Comments