Bahan luaran:

  • 5 ekor sotong dibuang kulitnya dan dibersihkan
  • 1 labu bawang besar
  • 2 ulas bawang putih
  • 5 sudu besar sos tomato
  • 5 sudu besar sos cili
  • 2 sudu besar cili boh atau cili kering kisar
  • 1 sudu besar minyak masak
  • 1 sudu teh gula 


Bahan sumbat:

  • 200 gram udang atau 4 ekor udang
  • 2 biji telur
  • 1 biji cili hijau dan 1 biji cili merah...lau x mau pedas x yah letak
  • 1 pokok daun bawang
  • 1 pokok daun sup
  • 1 sudu besar minyak masak
  • sayur sayuran carrot, bunga kobis hijau dan putih..dsb boleh letak sayur yg digemari
  • garam secukup rasa


Cara-cara :

  1. Panaskan minyak tumiskan bahan sumbat bawang merah dan udang kacau rata
  2. Masukkan telur biarkan kerasdan hancurkan
  3. Masukkan garam,cili merah,cili hijau,daun sup,daun bawang dan sayur sayuran (terpulang nk letak ke tak) kacau hingga masak, tutup api dan ketepikan.
  4. Ambil sotong dan masukkan bahan sumbat ke dalam sotong dan tutup dengan kepala sotong sematkan dengan lidi.


Cara membuat kuahnya:

  1. Panaskan minyak,tumis bawang besar,bawang putih dan cili kisar sehingga wangi
  2. Masukkan sos tomato,sos cili dan gula kacau sehingga masak
  3. Masukkan sotong sehingga mendidih.
  4. Angkat dan boleh dihidangkan dgn hirisan daun bawang.