Bahan ikan:
- 1 ekor ikan siakap
- 1 biji telur
- Serbuk lada sulah secukupnya
Bahan sos:
- 3 ulas bawang putih
- 1cm halia – dikisar kasar
- 8 biji cili padi – diketuk
- 3 biji cili merah
- 2 batang serai – dititik
- 1 batang bunga kantan – dipotong kecil
- 2 helai daun limau purut
- 1 biji bawang besar
- 35gm nenas
- ½ biji cili benggala merah
- ½ biji cili benggala hijau
- ½ biji cili benggala kuning
- ½ biji timun
- 1sudu makan jus limau nipis
- 1 sudu makan sos cili
- Air secukupnya
- Garam, gula dan serbuk perasa secukupnya
- Minyak untuk menggoreng dan menumis
Cara memasak:
- Ikan siakap terlebih dahulu dibuang tulang di bahagian tengahnya.
- Kemudian gaulkan ikan bersama garam dan serbuk lada sulah.
- Seterusnya celupkan ke dalam adunan telur yang dipukul kembang.
- Panaskan minyak dan goreng ikan sehingga kekuningan. Angkat dan ketepikan.
- Setelah itu, panaskan sedikit minyak dan tumis bawang putih, halia, serai dan cili padi sehingga naik bau.
- Kemudian masukkan daun limau purut, bunga kantan dan sos cili. Kacau rata dan sebati.
- Masukkan pula air secukupnya dan jus limau nipis. Perasakan dan biarkan seketika.
- Akhir sekali, masukkan bahan-bahan yang dipotong kiub tadi. Biarkan sehingga lembut dan pecah minyak. Tuangkan sos ke atas ikan siakap goreng. Sedia untuk dinikmati.
0 Comments