Bahan untuk kek coklat.
Bahan A
- 1 cawan serbuk koko ( tak kisah jenama apa pun )
- 1 cawan gula pasir
- 1 cawan susu cair
- 1 cawan minyak masak
- 1/2 cawan susu pekat
Bahan B
- 11/2 cawan tepung gandum
- 1 sudu teh bikarbonat
- 1 sudu teh baking powder
- 1 sudu teh esen vanilla
- 3 biji telur (suhu bilik)
Cara-cara
- Masak Bahan A dalam periuk sampai sebati. Api kecil. Sejukkan.
- Pukul telur sampai betul2 kembang (lebih kurang 5 minit ++) kemudian masukkan bahagian A.
- Masuk esen vanilla. Pukul sampai sebati.
- Masuk bahagian B sedikit demi sedikit. (seelok2nya tepung, bikarbonat dan baking powder diayak bersama terlebih dahulu). kacau sebati selama 5 minit ++
- Masukkan adunan dalam loyang dan ikat dengan beg plastik. Boleh juga pakai kertas foil. Apapun pastikan wap air tak boleh masuk dalam adunan.
- Kukus selama 1 jam 10 minit dengan api yang sederhana. (pastikan air kukusan telah mendidih terlebih dahulu..). Jangan buka penutup kukus sampai cukup masa
- Angkat ... tunggu sejuk baru boleh potong. kalau rajin boleh letak topping..
BAHAN UNTUK TOPPING
Bahan:
- 300 gm coklat masakan ~ dipotong kecil
- 1 sudu besar susu pekat
- 1/2 cawan susu cair
- 2 sudu besar butter
- 1/4 cawan air panas
Cara:
- Panaskan susu cair dan susu pekat dgn kaedah double boiler.
- Masukkan coklat masakan dan kacau hingga ianya cair.
- Padamkan api dan masukkan butter. Kacau lg hingga cair.
- Curahkan 1/2 dr ganache atas kek yg masih panas tadi hingga menutupi keseluruhan kek.
- Biarkan lebih kurang 15 - 30 min supaya ganache tadi meresap ke dalam kek.
- Panaskan kembali lebihan ganache td (kaedah double boiler) dan masukkan air panas.
- Kacau sehingga sebati dan curahkan ke atas kek tadi.
- Bila kek dan ganache dah sejuk, bolehlah dimasukkan ke dalam peti ais.
- Boleh juga dinikmati ketika suam2 panas.
Sumber : ciksuraya
2 Comments
This comment has been removed by a blog administrator.
ReplyDeleteThis comment has been removed by a blog administrator.
ReplyDelete