BAHAN ASAM PEDAS
- ½ cawan cili kering kisar
- 6 ulas bawang putih-tumbuk
- 8 ulas bawang merah-tumbuk
- 3 cm belacan-tumbuk
- 5 cm kunyit hidup-tumbuk
- 1 cawan air asam jawa cair
- Gula dan garam
- Minyak
- Hirisan bunga kantan
- 3 keping daun limau purut
BAHAN B
- ½ ekor ayam-belah dua
CARA MENYEDIAKAN
- Seperti biasa, kita panaskan minyak, tumis bahan tumbuk dan gaul sehingga naik bau.
- Masukkan cili kering dan tumis sehingga pecah minyak. Masukkan garam dan gula.
- Tuangkan air asam jawa dan masukkan daun limau purut dan hirisan bunga kantan.
- Biarkan mendidih selama setengah jam.
- Kuah asam pedas dibiarkan sejuk dan masukkan ayam. Perap semalaman.
- Renehkan ayam dan kuah dalam kuali sehingga kuahnya separuh kering, dan kemudian bakar. Rasa asam pedas akan lebih terasa jika direnehkan sebelum dibakar.
Sumber : SajiOnline.My
0 Comments