Petua Menjaga Buah Pinggang Sentiasa Sihat - Blog Petua

Breaking

Home Top Ad

Loading...

Post Top Ad

Wednesday, 18 June 2014

Petua Menjaga Buah Pinggang Sentiasa Sihat


Bila bercakap soal kesihatan, boleh dikatakan semua makanan tidak boleh dimakan dan akan memberi impak. Tetapi kematian tetap menjelma walaupun sehebat mana kita menjaga kesihatan. Itu adalah fitrah alam. Walau bagaimana pun, kesihatan tetap perlu dijaga ketika muda supaya kita sentiasa cergas untuk membuat pekerjaan sambil menanti kematian di esok hari.

Disini ada sedikit petua penjagaan buah pinggang yang boleh kita amalkan.

  • Minuman yang diambil hendaklah melebihi dua liter sehari terutama orang yang bekerja kuat serta berpeluh.
  • Cuba elakkan dari memakan kacang tanah, kacang putih dan segala kacang bergaram ,buah-buahan jeruk kering seperti asam boi dan buah kana.
  • Memakan mi segera seperti mi maggi dan makanan rapu seperti twisties, chikadess, serta mi kuning dan roti canai memudahkan penyakit buah pinggang menyerang (Gantikan mi kuning dengan spageti dan roti canai dengan capati dan tosei)
  • Minuman seperti nescafe, air sunquick, oren squash dan segala minuman berperisa juga perlu dielakkan kerana kandungan utama minuman ini mempunyai bahan kimia pewarna dan perisa, meminum teh kedai juga wajar dielakkan kerana teh kedai adalah teh ‘recycle’ yang semata-mata dibuat dari bahan kimia pewarna dan perisa.
  • Pengambilan Coklat perlu dielakan dan minimumkan pengambilan air milo.(Gantikannya dengan horlick , dilarang sama sekali pengambilan minuman bergas kerana merosakkan buah pinggang)
  • Kurangkan pengambilan ayam daging kerana mengandungi beta agonist dan pelbagai hormon penggemuk. Ayam ini dibesarkan diladang selama 31 hari sahaja akibat diberikan ubat-ubatan. (Gantikan dengan ayam kampung atau ayam dijual dipasar yang kulitnya berwarna kuning. Ayam ini tidak mengandungi ubat-ubatan terlarang)


Mencegah adalah lebih baik dari merawat..

No comments:

Post a Comment

Post Bottom Ad

Loading...

Pages