credit pic : koleksi1001 |
Bahan bahan
- 1 kg kepala ikan (ikan merah, ikan tenggiri @ lain-lain mengikut citarasa)
- 50 gm bawang merah
- 30 gm halia (dikisar)
- 30 gm bawang putih (dikisar)
- 50 gm cili kering (dikisar)
- 50 gm ketumbar
- 40 gm serbuk jintan putih
- 30 gm serbuk kaskas
- 10 gm serbuk lada putih
- 40 gm serbuk kunyit
- 1 liter santan kelapa
- 20 gm garam
- 10 biji kacang bendi
- 6 biji terung
Caranya
- Tumiskan bawang, halia dan cili kering.
- Masukkan pula rempah yang telah dicampurkan dengan sedikit air asam jawa.
- Kacau sehingga terbit minyak.
- Selepas itu masukkan santan, kacau hingga sebati.
- Masukkan pula terung dan bendi, tunggu hingga separuh masak.
- Setelah hampir masak, masukkan pula garam dan serbuk perasa.
0 Comments